22 Mart 2026
2,5 yaşındaki kızımız için tuvalet eğitimi başlamayı düşünüyoruz. 3 günlük yöntem denedik ama tutmadı. Sabırsızlık mı ettik?
1 Cevap
30 Nisan
İki çocuk büyüttüm, ikisinde de tuvalet eğitimini farklı yaşta yaptım. Büyük oğlumda 2 yaşında başladım — felaketti, 4 ay sürdü, ikimiz de yıprandık. Küçükte ise 2 yaş 8 ay civarı doğal hazırlık işaretlerini görünce başladım, 2 haftada bitti. Hazır olma işaretleri (en az 4-5 tanesi olmalı): bezi 2-3 saat kuru kalıyor mu? Çişini/kakasını yaptığını fark edip söylüyor mu (önceden veya sonradan)? Bezi ıslandığında rahatsız olup 'değiştir' diyor mu? Pantolonunu kendi indirip kaldırabiliyor mu? Sizinle tuvalete gelip gözlemliyor mu? 'Hayır' deme dönemi geçmiş mi (geçmediyse başlama derim)? Yöntem: 3 gün evde, çıplak alt veya bezsiz külotla. Lazımlığı oturma alanına koy. Her 30-45 dakikada bir 'lazımlığa otur' de, ısrar etme. Başardığında abartılı tepki ver — alkış, sticker, küçük dans. Kazaları 'aman canım, olur böyle, bir dahaki sefere lazımlığa' diye geçiştir, asla utandırma. 4-5. günde dışarı çıkmaya başlayın ama yedek kıyafet hep yanınızda olsun. 2.5 yaş genelde uygun bir yaş, ama yaz aylarına denk getir. Kış soğukları oturma motivasyonunu kırıyor. Geceleri daha geç bırakılabilir, çoğu çocuk gece kuru olmayı 4-5 yaşında başarır, normaldir.