23 Mart 2026
Oğlum 5 yaşında, ilkokula 1 yıl var. Harfleri tanımıyor, akranları tanıyor gibi görünüyor. Baskı yapmadan nasıl hazırlayabilirim?
1 Cevap
30 Nisan
Bizde 5 yaş döneminde benim en çok işime yarayan şey 'zorlamamak' oldu. Kızım 5 yaşında harfleri öğrenmek istemiyordu, ben de baskı yapınca daha çok kapanıyordu. Sonra şunu fark ettim: çocuk oyunla öğreniyor, oturup ders gibi yapınca direnç gösteriyor. İşe yarayan birkaç şey: Mıknatıslı harfler buzdolabına yapıştırdık, mutfakta yemek yaparken birlikte kelime kuruyorduk. 'Hadi B harfini bul' oyunu ile market alışverişlerinde harf avı oynadık. Tahta üzerinde tebeşirle yazma çok eğlenceliydi, kalemden çok daha kolay yazıyor. Bir de 'Adımı yazıyorum' projesi: önce kendi adı, sonra anne-baba-kardeş, sonra evcil hayvan adı. Kendi yazdıkça motivasyonu arttı. Önerim: harf öğretmeden önce ses öğretin. 'A' harfi diye değil, 'aaaa sesi' diye. Türkçe okuma yazmada ses bilgisi (fonem farkındalığı) kritik. 'Anne kelimesinin ilk sesi nedir?' tarzı oyunlar çok işe yaradı bizde. Ayrıca el kasları çok önemli: hamur oynama, makas kullanma, boncuk dizme — bunlar kalem tutuşu için harf öğrenmekten daha öncelikli. Biz okul öncesinin son 3 ayında günde 15 dakika hamur seansı yapıyorduk. Şu an 1. sınıfta ve yazısı sınıf ortalamasının üstünde, hiç stresle başlamadık.