17 Mart 2026
5 yaşında bir kızım var. İngilizce kursa göndermek istiyorum ama bir yandan Türkçesini henüz tam pekiştirmedi diye çekiniyor. Dil bilimciler veya pedagog görüşü olan var mı?
1 Cevap
30 Nisan
Eşim İngiliz, ben Türk — bu konuyu evde 5 yıldır yaşıyorum. Genel kanı şu: 0-3 yaş aralığı dil edinimi için en kritik dönem, 'pencere' beyin için açık. Ama bu, illa yabancı dile başlamak için 2 yaşında kursa yazdırın anlamına gelmiyor. Bizim deneyimimiz: doğumdan beri eşim sadece İngilizce, ben sadece Türkçe konuştum (one parent one language metodu). Çocuk şu an 5 yaşında, iki dilde de akıcı, ama Türkçe biraz baskın çünkü çevre Türkçe. Tek ebeveyn iki dili karıştırmasın, kafa karışıyor. Eğer ev tek dilli ise: 3-4 yaşta haftada 1-2 kez tutarlı temas yeterli (oyun grubu, çizgi film, şarkı). Kursa 5-6 yaştan önce başlamayı önermem, çünkü yapılandırılmış öğretim küçük yaşta verim vermiyor, çocuk sıkılıyor. 'Cocomelon' tarzı İngilizce çizgi filmler (orijinal sesinde) günde 20 dakika çok işe yarıyor. Tuzaklar: Türkçesi tam oturmadan ikinci dile yüklenmek — 3 yaşa kadar konuşması geç olan çocuklarda iki dili aynı anda zorlamayın. Bir de 'anne ben İngilizce hocasıyım' deyip evde Türkçe yerine İngilizce konuşmayın, bu yapay ve etkisiz. Çocuk anne sesini doğal duyduğunda öğreniyor. Özet: anaokulu öncesi pasif maruz kalma (şarkı, çizgi film), anaokulunda haftada 2 kez kısa oyun grubu, 6 yaştan sonra yapılandırılmış kurs. 12 yaşa kadar erken sayılır.